Styrketræning part 2: Hvorfor?
Hvorfor er styrketræning overhovedet interessant for cykelryttere?
Styrketræning kan have mange formål. Nedenfor er listen nogle af de mest almindelige årsager til at styrketræne:
- Forbedret præstation
- Prehabilitering - skadesforbyggende
- Rehabilitering - genvinde funktionsevne
- Forbedret sundhedstilstand
- Velvære og æstetiske årsager.
Som cykelrytter er det primært de to øverste vi er interesseret i. I denne artikel vil jeg dykke ned i de præstationsfremmende effekter af tung styrketræning for cykelryttere. Artiklens data bygger primært på et review af Rønnestad og Mujika 2014, der sammenfatter resultaterne af over 100 videnskabelige studier.
Forskningen viser at tung styrketræning kombineret med udholdenhedstræning, bidrager til øget performance ved at forbedre bevægelsesøkonomi, anaerob kapacitet, maksimal effekt og udholdenhed (time to exhaustion).
De primært afgørende faktorer for ens ydeevne ved syregrænse/anaerob-tærskel (FTP) er ens maksimale iltoptagelse (VO2max), hvor højt procentdel af sin VO2max man kan opretholde og ens bevægelsesøkonomi (efficiency). Da styrketræning ikke har vist nogle negative effekter på VO2max, kan den forbedrede bevægelsesøkonomi oversættes til højere effekt ved FTP og VO2max
Bevægelsesøkonomi eller efficiency er mål for hvor meget ilt det kræver at yde en given submaksimal effekt/intensitet. For de fleste cykelryttere er bevægelsesøkonomien omkring 25% – resten går til varme produktion og kroppens øvrige funktioner.
Det er interessant at den forbedrede bevægelsesøkonomi i visse studier først ses ved længerevarende arbejde på mere end 2 timers hos meget veltrænede cykelryttere.
Forfatterne forklare effekterne af tung styrketræning ved:
Rønnestad, B. R., and I. Mujika. "Optimizing Strength Training for Running and Cycling Endurance Performance: A Review." Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 24.4 (2014): 603-12. Web.